Brödrecept
Bakade bröd till kvällens gazpacho som mamma gjort. De står i ugnen nu, hoppas på bra resultat! Jag bytte ut fullkornsvetemjölet mot lika delar dinkelsikt och fullkornsrågmjöl, man får ta lite mer mjöl då för att få proportionerna att stämma.
Receptet delar jag med mig av här, det blir 16-18 bullar:
½ paket (25 g) jäst
3½ dl vatten, 37°C
25 g smör eller margarin
1 tsk salt
1 msk brödsirap
500 g (ca 8 dl) fullkornsvetemjöl
1 dl hackad blandad frukt, russin och eller hasselnötter
Garnering: solros-, vallmo- eller sesamfrön
♥ Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och klicka i matfettet tillsammans med salt och sirap. Tillsätt mjölet men spar ½ dl mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig med maskin ca 4 min, för hand den dubbla tiden. Blanda i frukt/nötter mot slutet av degbearbetningen.
♥ Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
♥ Kör degen några varv i maskinen. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i önskat antal bitar. Rulla dem till billar och lägga dem på bakplåtsklädd plåt. Lägg inte bullarna för tätt men ändå med möjlighet att jäsa ihop till brytbullar. Låt jäsa under bakduk, ca 40 min. Sätt ugnen på 225°C.
♥ Pensla bullarna med vatten och strö över önskad garnering.
♥ Grädda mitt i ugnen, 12-15 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Receptet delar jag med mig av här, det blir 16-18 bullar:
½ paket (25 g) jäst
3½ dl vatten, 37°C
25 g smör eller margarin
1 tsk salt
1 msk brödsirap
500 g (ca 8 dl) fullkornsvetemjöl
1 dl hackad blandad frukt, russin och eller hasselnötter
Garnering: solros-, vallmo- eller sesamfrön
♥ Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och klicka i matfettet tillsammans med salt och sirap. Tillsätt mjölet men spar ½ dl mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig med maskin ca 4 min, för hand den dubbla tiden. Blanda i frukt/nötter mot slutet av degbearbetningen.
♥ Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min.
♥ Kör degen några varv i maskinen. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i önskat antal bitar. Rulla dem till billar och lägga dem på bakplåtsklädd plåt. Lägg inte bullarna för tätt men ändå med möjlighet att jäsa ihop till brytbullar. Låt jäsa under bakduk, ca 40 min. Sätt ugnen på 225°C.
♥ Pensla bullarna med vatten och strö över önskad garnering.
♥ Grädda mitt i ugnen, 12-15 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Kommentarer
Trackback